söndag 25 april 2010

Sicilien: Maten

En av de bästa sakerna med Italien är maten. Visst, det är inte alltid man hittar bra restauranger och får goda huvudrätter, men förrätter går inte att misslyckas med. Parmaskinka med melon, blandade ostsorter, musslor, bresaola... Blir hungrig bara jag tänker på det!

Bresaola är nog favoriten bland förrätterna. Det är lufttorkat nötkött som man skivar tunnt och serveras oftast med parmesan, ruccola, olivolja och citron. Mums!

Frukt- och grönsaksstånden är överfulla, minst sagt. Här på bilden är ett som verkligen hade alla möjliga sorters citroner och apelsiner. Sicilien är känt för sina blodapelsiner och vi hade den turen att vi var där precis när det var säsong för dem. Överallt längs vägarna stod flakbilar med berg av apelsiner där Italienarna stannade och köpte kassar fulla. Med all rätt. Det var nämligen de godaste apelsinerna jag någonsin har ätit!

I Italien har de många fler sorter av zucchini än den mörkgröna vi är vana vid, dessutom säljs de i princip alltid med blommorna kvar på. Zucchiniblommor som man fyller med t ex ricotta och sedan steker eller friterar är supergott.
Något annat det alltid blir mycket av när man är i Italien är såklart espresso och italiensk glass. Tydligen är det bara vi svenskar som tycker att man ska ha kaffet till glassen, för i Italien får man det efter. Helknäppt.

Jaha, det här slutade ju bara med att jag blev hungrig... ;)

1 kommentar: